Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Från ett rött pappersgem till ett hus



Från ett rött pappersgem till ett hus

Vad säger du om jag säger att du skulle kunna förvandla ett rött pappersgem till ett hus på ett år. Du skulle förmodligen skratta åt mig och fråga om jag var seriös. Men det är exakt vad Kyle MacDonald lyckades med. 

För lite mer än tio år sedan så satt Kyle på jobbet och tittade ner på sitt skrivbord där det låg ett rött pappersgem. Han kom att tänka på en lek som heter "Bigger and Better" och som går ut på att byta bort ett föremål mot ett annat föremål som har ett högre värde. Han tyckte att det vore en rolig idé att försöka byta bort det röda pappersgemet mot något som hade ett högre värde.


Detta är ju precis vad värdeinvestering handlar om. Kyle ville alltså byta bort sitt pappergsem mot något som hade ett högre underliggande värde eller intrinsic value. Han började med att lägga ut en annons på Craigslist (Amerikas motsvarighet till blocket, fast det är gratis). I utbyte mot sitt gem så fick Kyle en fiskpenna, ett föremål som han tyckte var både större och bättre än hans gem. Bollen var i rullning och sakta men säkert så förvandlades fiskpennan till ett dörrhandtag som sen byttes mot en gasolgrill för camping. Tillgångar byttes mot andra tillgångar och värde skapades. Till slut lyckades han byta till sig en generator, en snöskoter och till slut ett hus. Det är verkligen en fascinerande historia och ni kan höra den från Kyle MacDonald själv när han berättar om det i sitt TED Talk.


Kyle bedömde därmed att fiskpennan var värd mer än pappersgemet. Han "köpte" alltså en krona för femtioöre och det är precis det vi vill göra som värdeinvesterare. Han gick nog mycket på känsla när det kom till att bedöma om ett föremål var mer värt än ett annat i de fallen när det inte var uppenbart. Eftersom vi värdeinvesterare investerare i värdepapper så måste vi lära oss att uppskatta det riktiga underliggande värdet av en aktie. Det är detta som kallas intrinsic value. Värde är vad vi får och pris är vad vi betalar. Det är därför naturligt att vi vill betala ett pris som är lägre än det bedömda värdet.


Värdeinvesteraren vill alltså köpa tillgångar som vid köptillfället kostar mindre än vad tillgången egentligen är värd. För att detta ska bli en bra affär så måste priset på tillgången att öka till och med att priset överstiger ordinarie inköpspris. Det är också vitalt att uppskattningen av intrinsic value är korrekt. Då det är näst intill omöjligt att uppskatta värdet på ett bolag med kirurgisk precision så är det en god idé att ha en "margin of safety" när man investerar. Det låter ju ganska enkelt. Köp aktier som kostar mindre än det uppskattade värdet (intrinsic value).

Hur uppskattar man egentligen vad ett bolag är värt? Hur uppskattar man intrinsic value? Hur uppskattar man att ett bolag är värt 50 kronor per aktie när aktien kostar 30 kronor per aktie.  Jag använder mig nästan uteslutande av kvantitativ och kvalitativ fundamentalanalys.

Fundamentalanalys går ut på att analysera ett bolag utifrån fundamentala faktorer. Några av beståndsdelarna som ingår i en fundementalanalys är:

  • Analys av affärsmodellen och produkten/tjänsten
    Det är viktigt att du både förstår affärsmodellen, hur företaget tjänar pengar, och produkten/tjänsten i fråga.
  • Marknadsanalys
    Hur ser framtiden ut för marknaden som bolaget är verksam på? Vilken position har bolaget på marknaden? Hur stor del av marknadssegmentet har bolaget? Det är viktigt att förstå kakan, veta hur stor kakan är och hur stor del av kakan bolaget har.
  • Ägarbilden
    Vilka äger bolaget? Äger VD:n aktier i bolaget? Äger staten aktier i bolaget? Äger Fonder aktier i bolaget? Skulle du hellre vilja bli skjutsad i en bil där chauffören sitter i bilen och kör eller där han styr bilen med en dosa?
  • Analys av resultaträkningen
    Innehåller information om omsättning, bruttoresultat, rörelseresultat och vinst samt marginaler kopplade till dessa.
  • Analys av balansräkningen
    Analysera bokvärdet,, Net Tangible Assets. Titta på skuldnivå. Lån i förhållande till eget kapital.
  • Värdering relativt intjäningsförmåga
    Räkna på enterprise value delat på EBIT eller EBITDA och price per earnings.
  • Lönsamhet
    Avkastning på investerat kapital och avkastning på eget kapital tittar jag ofta på.
  • Vallgravar
    Konkurrensfördelar som skyddar verksamheten mot konkurrerande bolag.

Jag kommer skriva inlägg i framtiden om hur man värderar bolag genom fundamentalanalys och hur man tolkar balansräkningar och resultaträkningar. Jag kommer också förklara vad margin of safety är mer i detalj. Detta inlägg är bara till för att ge en övergripande bild över vad det innebär att värdeinvestera. För att sammanfatta det hela:

  • Bedöm intrinsic value genom fundamentalanalys.
  • Köp aktier på en nivå som är lägre än intrinsic value.
  • Tillämpa en margin of safety då din analys troligtvis inte är perfekt.
  • Sälj när tillgången handlas till ett värde som är högre än intrinsic value.

Kyle lyckades att byta upp sig från ett rött pappersgem till ett hus genom att få små inkrementella värdeökningar för varje byte som utfördes. Därmed uppnåddes en "ränta-på-ränta effekt". Gör dig själv en tjänst och byt ditt röda pappersgem mot ett hus. Ett litet sparande kan förvandlas till en förmögenhet!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser